NEXT Hungary Gyakornoki és Pályakezdő Programban megvalósuló munkaerőpiaci kutatás

A NEXT Hungary Gyakornoki és Pályakezdő Programunkkal kapcsolatban munkaerőpiaci kutatást készítettünk. A külföldön élő magyar fiatalokat kérdeztük meg munkaerőpiaci és szakmai elvárásaikról. A Nemzeti Tehetség Központ a Hungarian Youth Associationnel együttműködve szerette volna felmérni a külföldön tanuló magyar hallgatói közösség elvárásait a munkakereséssel és a gyakornoki programokkal kapcsolatban. A két szervezet munkatársai egy gondosan kidolgozott kérdőívet állítottak össze, amely szisztematikusan mérte a hallgatók érdeklődési köreit és jövőbeli terveit. 

A válaszok felvételét az Universities of the United Kingdom 2021-es Gólyatáborban kezdtük el, majd a két szervezet oldalán próbáltunk minél több fiatalt elérni. A kérdéssort augusztus elejétől szeptemberig lehetett kitölteni.

Az eredmények megmutatták, hogy a hallgatóság munkaválasztási döntéseiben kiemelkedő szerepet játszanak a kapcsolatépítő és témában információt nyújtó események. A kutatásból az is kiderült, hogy a külföldön tanuló fiatalok a világjárvány ellenére is tudatosan tervezik a jövőjüket. Foglalkoznak önfejlesztéssel, és tisztában vannak azzal, mire van szükségük. A kutatás egyértelmű bizonyíték arra, hogy a diákokban megvan az akarat és a hajlandóság a magyarországi gyakornoki és pályakezdő munkavállalásra, különösen, ha a cégek jó hírű szervezeti kultúrával rendelkeznek. A kutatásból azt is megtudhattuk, hogy a hallgatók jelentős része a fizetést és a pozícióban rejlő lehetőségeket tartja a legfontosabbnak a munkahely választás során.

Ha kíváncsi vagy a részletes eredményekre ITT találhatod meg kutatásunkat.

Translate the site »