Hasznos infók

[su_tabs style=”default” active=”1″ vertical=”no” mobile=”stack” class=””] [su_tab title=”UK STUDENT ROUTE tájékoztató” disabled=”no” anchor=”” url=”” target=”blank” class=””]

Készült a Home Office, Student Route Communications Partner Pack October 2020 összefoglalója alapján.

2020. október 5-től megnyílt a jelentkezés az Egyesült Királyság új, pont alapú bevándorlási rendszerébe. Az új, Tier 4-et váltó STUDENT ROUTE – összehangoltabb élményt nyújt a szponzoráló intézmények és a nemzetközi hallgatók számára.

 • A Hallgatói Útvonal nyitott az EU /EEA, svájci és nemzetközi hallgatók részére, viszont azok az EU/EEA hallgatók, akik 2020. december 31-ig rendelkeznek lakhellyel az Egyesült Királyságban, nem kell, hogy jelentkezzenek. Ezek a hallgatók és családtagjaik jogosultak arra, hogy az EU Settlement Scheme-be regisztráljanak. Akik 2020. december 31-ig lakóhellyel rendelkeznek, jogosultak 2021. június 30-ig jelentkezni, mely ingyenesen és online elérhető EZEN a honlapon.
 • Azoknak az EU/EEA hallgatóknak, akik 2021. január 1-je után érkeznek az Egyesült Királyságba, érkezésük előtt jelentkezniük kell az október 5-tól megnyílt új STUDENT ROUTE-on keresztül. Ez a COVID-19 helyzet miatt azokra is érvényes, akik tanulmányaikat online kezdték meg a 2020-as tanév őszén. További információ elérhető ITT.
 • EU/EEA hallgatók az Egyesült Királyságot 6 hónap időtartamra látogathatják hallgatói vízum nélkül és ezalatt részt vehetnek rövid távú oktatásban.
 • Minden hallgatónak, aki jelentkezik a STUDENT ROUTE-ra, fel kell tudnia mutatni, hogy elérte a szükséges 70 pontot. Ezt akkor érheti el, ha képes bizonyítani, hogy van érvényes ajánlata felsőoktatási intézménytől, beszél angolul és képes magát fenntartani, amíg az Egyesül Királyságban tanul.
 • A hallgatói vízum összege az Egyesült Királyságon kívül £348 és ezen felül szükséges még befizetni a jelentkezés részeként a Bevándorlás Egészségügyi Pótdíjat (Immigration Health Surcharge). Ez jogosultságot ad az Egyesült Királyság Nemzeti Egészégügyi Szolgáltatásaihoz (NHS) való teljeskörű hozzáféréshez ugyanúgy, mint a helyi lakosok esetében. A hallgatók 25% kedvezményt kapnak ebből a pótdíjból, de az ár emelkedésére lehet számítani a 2020-as év végéig. Erről bővebben ITT lehet olvasni.
 • Az Egyesült Királyság élvonalbeli oktatási szektora továbbra is várja a tehetséges és magas potenciállal bíró nemzetközi hallgatókat. Nem szabnak határt a nemzetközi hallgatók számának, sőt, a 2019-es Nemzetközi Oktatási Stratégia irányadása mentén növelni szeretnék a külföldi tanulók számát.
 • A Graduate Route azért lett létrehozva, hogy segítse a nemzetközi hallgatók Egyesült Királyságban való elhelyezkedését. Ennek keretein belül az, aki elvégezte a mesterképzést 2 évig, akik PHD-t végeztek, 3 évig maradhatnak az országban.

TOVÁBBI ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

 • Azok az EU/EEA hallgatók, akik 2021-as tanévben kezdik meg tanulmányaikat az Egyesült Királyságban, hallgatói vízumra kell, hogy jelentkezzenek, az új pont alapú bevándorlási- rendszerben. 2020. október 5-én megnyílt a jelentkezés és legfeljebb 6 hónappal a tanulmányok megkezdése előtt lehet jelentkezni. További útmutatás ITT olvasható.
 • Azok az EU/EEA hallgatók, akik a 2020-as évben kezdték meg tanulmányaikat és 2020. december 31-ig megérkeznek az Egyesült Királyságba, az Eu Settlement Schemebe kell, hogy jelentkezzenek. Bővebb információ ITT olvasható.
 • Amennyiben megkezdte a tanulmányait, de nem tudja az Egyesült Királyság határát átlépni december 31-ig és csak 2021. január 1-e után érkezik, úgy hallgatói vízumra kell jelentkezni az új pont alapú bevándorlási rendszerben, még az Egyesült Királyságba érkezést megelőzően.
 • Azok az EU/EEA hallgatók, akik jelenleg az Egyesült Királyságban tanulnak és ideiglenesen elhagyták az ország területét, nem jelentkeztek eddig az EUSS-ben és nem is tudnak december 31-e előtt visszatérni, megtehetik, hogy jelentkeznek az EUSS-be, amennyiben tudják bizonyítani az tartózkodást. Ehhez az kell, hogy az elmúlt 12 hónapból nem volt távol több mint 6 hónap időtartamot. Kivételt képez ez alól az olyan fontos indoklással való távollét, mint terhesség, szülés, komoly betegég, tanulmányok, szakképzés vagy tengerentúli kiküldetés.

Amennyiben megszakítás nélküli lakóhellyel rendelkezik a hallgató, úgy jelentkezhet az EUSS- be. Ha megszakadt az ott tartózkodás, akkor viszont 2020. december 30-ig újra át kell lépni a határt ahhoz, hogy a jogosultság érvénybe lépjen. Ellenkező esetben az új, pont alapú bevándorlási rendszerbe kell jelentkezni, ha 2021 január elseje után vissza szeretne térni az Egyesült Királyságba.

[/su_tab] [su_tab title=”A Segítség elérhető!” disabled=”no” anchor=”” url=”” target=”blank” class=””]

#mentalhigiene #mentalhealth #positivemindset

A 2020-as év mindenki számára tartogat kihívásokat. Meg kellett tanulnunk egymástól elszigetelten élni, új készségeket fejleszteni és kihasználni a technológia adta lehetőségeket.

Szinte teljesen át kellett állnunk az online rendszerekre és sokan maradtak egyedül ebben a változtatásokkal és kihívásokkal teli időszakban. Egyedül maradtak
gondolataikkal, az érzéseikkel. Ahogyan nagyon sokfélék vagyunk, ugyanúgy nagyon sokféleképpen dolgozzuk fel a minket érő hatásokat, a bennünk lezajló folyamatokat. Tartósan embert próbáló helyzetekben, mint amilyen ez a mostani járványhelyzet is, azonban előfordulhat, hogy a gondolatainkat, érzelmeinket nem tudjuk irányítani és úgy érezhetjük, hogy nem is tudunk senkitől segítséget kérni.

Számos megoldás van körülöttünk, segítőkész emberek vagy szervezetek formájában, akiket bizalommal meg lehet keresni. Nem szégyen beszélni az érzéseinkről, merjetek bátran segítség kérni. Fontos megértened, hogy nem vagy egyedül és szakszolgálatok, civil szervezetek, önkéntesek dolgoznak azon, hogy
segítséget és támogatást nyújtsanak akkor, amikor úgy érzed, nincs más. Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, vagy csak jó lenne valakivel beszélgetni, vedd fel bátran a kapcsolatot a lenti szervezetek valamelyikével.

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, vagy csak jó lenne valaki, akivel beszélgethetsz, vedd fel bátran a kapcsolatot.

Az alábbiakban összegyűjtöttük néhány linket, melyeken tájékozódni tudtok arról, hogy nehézség, krízis esetén milyen szolgáltatások elérhetőek számotokra Magyarországon, illetve az Egyesült Királyságban.

Magyarországon hívható segélyszámok, illetve további pszichoterápiás szolgálatok linkjei:

https://sos116-123.hu/
https://www.enpszichologusom.hu/lelkisegely/
http://www.ifjusagi-lelkisegely.hu/
http://www.ongyilkossagmegelozes.hu/ ,
http://www.egeszsegesbacskiskunert.hu/Ingyen-hivhato-segelyszamok_a54
http://www.ongyilkossagmegelozes.hu/pszichoterapias-helyek.html
http://www.ongyilkossagmegelozes.hu/pszichiatriai-gondozok.html

Az Egyesült Királyságban elérhető szolgáltatások:

Londoni Magyar Református Egyház – Salánki István lelkész
www.reflondon.hu
info@reflondon.hu
salanki.london@gmail.com
Tel.: +44 20 8748 8858 és +44 7519 144793

Magyarok Nagyasszonya Angliai Magyar Római Katolikus Főlelkészség – Csicsó János atya

hungarian.chaplaincy@btinternet.com

+44 7904 864431 és +44 20 8566 0271

National Health Services
https://www.nhs.uk/service-search/other-services/Mental%20health%20support%20for%20young%20people/LocationSearch/1430
https://giveusashout.org/ Ingyenes SMS szolgáltatás, angol mobilról tudják igénybe venni – 85285
https://www.samaritans.org/how-we-can-help/contact- samaritan/?gclid=CjwKCAiA17P9BRB2EiwAMvwNyITKrxOai3YlfaMEPiuk4TFwVXV9cxoI aZrs211_FIRdF9i0mdc6ABoCt4gQAvD_BwE
https://youngminds.org.uk/
https://www.mind.org.uk/information-support/for-children-and-young-people/
A Princes Trust oldalán elérhető UK-beli szervezetek listája, akik fiatalok mentál higiénés támogatásával foglalkoznak:
https://www.princes-trust.org.uk/help-for-young-people/who-else/housing-health- wellbeing/wellbeing/mental-health
https://www.childrenssociety.org.uk/what-we-do/our-work/young-peoples-mental- health
https://www.time-to-change.org.uk/what-are-mental-health-problems/mental- health-help-you/other-useful-organisations

[/su_tab] [su_tab title=”TAJ kisokos:” disabled=”no” anchor=”” url=”” target=”blank” class=””]Brexit utáni legfrissebb TB szabályozások az Egyesült Királyságba történő letelepedés/tanulmányok, illetve Magyarországra történő visszaköltözés esetén

**Információ a NEAK-tól: **

Az Egyesült Királyság az Európai Unió tagállamai között létrejött Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodás 10. cikke alapján, a kettős biztosítás tilalma a Brexitet követően ugyanúgy fennáll, így a brit biztosított magyar lakóhellyel rendelkező személyek TAJ száma továbbra is passzív marad, és egészségügyi szolgáltatási járulékot önkéntesen sem fizethetnek. Átmeneti magyarországi tartózkodásuk alatt, orvosilag szükséges (nem tervezett) ellátásokat az NHS szabályai és finanszírozása mellett vehetnek igénybe – ennek részletszabályairól saját brit biztosítójuk tud tájékoztatást nyújtani.

Illetve: http://www.neak.gov.hu/szakmai_kozlemenyek/brexit.html

Aki más EGT tagállamban, Svájcban, nemzetközi szervezetnél, vagy olyan államban szerez egészségbiztosítási jogosultságot, amellyel az ellátások biztosítására Magyarországnak nemzetközi egyezménye van, annak az egészségbiztosítási ellátásra szerzett jogosultságát kötelezően be kell jelenteni az egészségbiztosítóhoz, mert ezután Magyarországon nem lesz TB-re jogosult. Ezt a lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró fővárosi, illetve megyei kormányhivatalnál a „Bejelentkező lap külföldön biztosítással rendelkezők részére” elnevezésű, a www.neak.gov.hu weboldalról letölthető nyomtatványon lehet megtenni. A bejelentést a külföldi biztosítási jogviszony létrejöttét, illetve megszűnését követő 15 napon belül kell megtenni (az Egyesült Királyságban “National Insurance” létrejöttétől számítva).

A bejelentés elmulasztása mulasztási bírság kiszabását vonhatja maga után.

Kitelepüléskor a TAJ kijelentkezés menete:

A TAJ kijelentkezésének bejelentése alapján arra az időtartamra, amely alatt más EGT tagállamban, Svájcban, egyezményes államban, továbbá nemzetközi szervezetnél biztosított, a TAJ száma ideiglenesen érvénytelenítésre kerül. A magyar biztosítás alapján kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EU kártyát) vissza kell küldeni, mert az ellátásra jogosultságát a külföldi biztosítása szerinti tagállam által kiállított EU kártyával igazolhatja (lásd alább 1.2.).

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/kulfoldon_munkat_vallalok_bejelentese

A Brexit egészségbiztosításra vonatkozó módosításai:

Mindenki, aki 2020 december 31. előtt költözött Angliába vagy kezdte meg tanulmányait, ingyenesen hozzáfér az angol NHS egészségügy szolgáltatásaihoz, amennyiben letelepedési engedélyt kérvényez (pre-settled vagy settled status) az EU Settlement Scheme-en belül legkésőbb 2020 június 30-ig.

Aki a Brexit után (2020 december 31. után) költözik Angliába, annak bevándorlási ellenőrzésen kell átesnie, ami azt jelenti, hogy vízummal vagy a Home Office-tól kapott engedéllyel kell rendelkeznie a letelepedéshez. Ebben az esetben, több mint 6 hónap tartózkodási időnél a vízummal együtt ki kell fizetni az egészségbiztosítás költségét, ami az ott tartózkodás idejére biztosítja az NHS – ezután ingyenes – igénybevételét.

https://www.gov.uk/guidance/healthcare-for-eu-and-efta-nationals-living-in-the-uk

Utazás angol egészségbiztosítással a Brexit után:

Az otthoni TAJ kártya kijelentkezés esetében is biztosít az angol egészségügy európai külföldi utazások során egészségügyi ellátást. Ez az eddigi ‘EHIC’ kártya ‘GHIC’ kártyára való megváltoztatásával történik a Brexitet követően. A GHIC kártya abban az országban kérvényezhető, ahol az egészségbiztosítás érvényben van. Ebbe beletartozik, hogy az Egyesült Királyságba történő költözés után a magyar EHIC kártyát le kell mondani és visszaküldeni a NEAK részére, és az Egyesült Királyságban kell újat kérvényezni. Ha tehát az Egyesült Királyságban vagyunk biztosítva és rendelkezünk GHIC kártyával, el fognak látni minket Magyarországon is még ha a magyar TAJ biztosítást le is mondtuk.

https://www.nhs.uk/using-the-nhs/healthcare-abroad/apply-for-a-free-uk-global-health-insurance-card-ghic/ ;

https://services.nhsbsa.nhs.uk/cra/start

Hazatéréskor a TAJ kártya újra aktiválása:

A hazatelepülő, brit biztosítással a továbbiakban nem rendelkező személyekre vonatkozóan a magyar szabályozás nem változott; TAJ aktiválás feltételei és eljárása változatlan. Külföldi biztosítás létrejöttét követően annak megszűnését is be kell jelenteni 15 napon belül, mert a külföldi biztosítás megszűnését követően majd a magyarországi egészségbiztosítási jogviszonyt kell rendezni. Ezzel párhuzamosan a TAJ kártyát is újra kell aktiválni: a TAJ jogviszony rendezési eljárást az ügyfél a saját adatai vonatkozásában elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül, továbbá személyesen vagy meghatalmazottja útján, illetve postai úton kezdeményezheti a kormányhivatalnál. A bejelentésen túl a jogosultságot is meg kell szerezni, ami történhet munkavállalás, egyéb jogosultság megszerzése pl. hallgatói jogviszony, vagy a kötelező egészségbiztosítási járulék fizetésére (2021 óta havi 8000 Ft) történő bejelentkezéssel. 

Amennyiben a hazatelepülő személynek állandó lakóhelye és keresőtevékenysége (munkaviszony, vállalkozói tevékenység) lesz Magyarországon, úgy az alkalmazandó jog a magyar lesz és a TAJ érvényesítéshez a bejelentőlapon történő adatközlést követően nem feltétele a brit igazolás beérkezése; az utólag is pótolható. Amennyiben azonban a hazatelepülő személynek nem munkaviszony alapján állna fent jogosultsága, hanem pl. egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése alapján, úgy a bejelentőlapon történt adatközlést hivatalos NHS vagy DWP igazolással kell alátámasztani. A bejelentési kötelezettség a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatalnál személyesen vagy postai úton, továbbá, amennyiben rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval, úgy ügyfélkapun keresztül is teljesíthető. A bejelentés erre a célra rendszeresített formanyomtatványon tehető meg, amely elérhető a hatáskörrel rendelkező kormányhivatalok ügyfélszolgálatain, valamint letöltheti a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapjáról is.

Amennyiben a bejelentéshez az összes szükséges dokumentum hiánytalanul benyújtásra került, ún. sommás eljárás keretében azonnal, de legkésőbb 8 napon belül rögzítik a bejelentést.

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/ellatasra_jogosultsag_igazolasa/jogviszony_rendezesi_eljaras ;

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/kulfoldon_munkat_vallalok_bejelentese ;

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/az_egsszsegbiztositas_szolgaltatasaira_jogosultak/egeszsegugyi_szolgaltatasi_jarulekfizetes/egeszsegugyi_szolgaltatasi_jarulek.html

További információ a NEAK weboldalon található, vagy:

Email neak@neak.gov.hu

Telefon: +36-1-350-2001

Cím: 1139 Budapest, Váci út 73/A

[/su_tab] [su_tab title=”” disabled=”no” anchor=”” url=”” target=”blank” class=””]Tab content[/su_tab] [/su_tabs]

Translate the site »