Magyarország az új Szilícium-völgy?

Online vitaest 

2021. március 17. 

Magyarország az új Szilícium-völgy? – hangoltuk közönségünket ezzel a gondolatébresztő címmel az online vitaestre, mely során a Hungarian Youth Association tagjaival közösen kerestük a választ a felvetésre. 

A startupok a XXI. században olyannyira központi szerepet töltenek be az innováció és a fejlődés terén, hogy egyes felmérések szerint a magyar egyetemi hallgatók 57,7%-a gondolkozik startup indításán és 17%-nak már konkrét elképzelése is van, hogy hogyan tegye ezt. 

A résztvevőket és a nézőket Würtz Csilla, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője köszöntötte. A vitaestet Pirityi Soma, a Hungarian Youth Association társigazgatója moderálta, aki az Egyesült Királyság-beli tanulmányai során a magyar vállalkozói személyiséget kutatta.  

Az estet Gulyás Tibor helyettes államtitkár vitaindító beszédével nyitotta meg. Beszámolt arról, hogy ugyan ma Magyarország a mérsékelt innovátorok táborába tartozik, de a hosszú távú cél, hogy az erős kategóriába kerüljön az ország a nemzetközi megítélésben. Az elmúlt években hatalmas változások történtek itthon, és a megfelelő vállalkozói környezet kialakítása jelenleg is zajlik. Ezt segítve szeretnének tudományos és innovációs parkokat kialakítani, átstrukturálni a finanszírozási rendszert és egy hazai felsőoktatás központú innovációs ökoszisztémát létrehozni. A legfontosabb feladatként a megfelelő vállalkozói szemlélet meghonosítását emelte ki. 

Az est további részében a résztvevők a témához kapcsolódó kérdések mentén ütköztették álláspontjaikat. Lássuk, milyen gondolatokkal járultak hozzá a vitához! 

Gulyás Gergő, a Startup Campus London ügyvezetője többek között beszélt arról, hogy egy virágzó startup kultúra kialakításához több tényezőt is figyelembe kell venni. Elemezni kell a történelmi és technikai változásokat a világban és ezek alapján meghatározni, hogy Magyarországon az innovatív környezetet milyen irányba lehet fejleszteni. Konkrét példaként hozta fel, hogy az Egyesült Királyságban a nagyvállalati jelenléttel, az egyetemekkel való együttműködéssel, a kutatási projektek összehangolásával és adókedvezményekkel támogatják az innovációt. Másik példaként Észtországot említette, ami az elmúlt években a modernizáció és az online jelenlét terén kiemelkedőt alkotott. 

Jónás László, a Design Terminal üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy Magyarországnak ki kell alakítani a saját, specifikus környezetét, hiszen a piac összetétele és mérete is jelentősen különbözik más országoktól, például Amerikától. Nagy előnye az országnak az olcsó, magas minőségű munkaerő, de kellenek a jó befektetők. 

Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója, a befektetői oldal képviselője kiemelte, hogy jó hozamokkal kecsegtető startup befektetésekre és folyamatos utánpótlásra van szükség. Meg kell teremteni mind infrastrukturálisan, mind intellektuálisan azt a támogató környezetet, ami segíti a vállalkozókat az elindulásban és a növekedésben. Megjegyezte, hogy Magyarország nagyon jó úton halad abban, hogy Közép-Kelet Európában régiós központ legyen. 

A vitaest során a résztvevők egyetértettek abban, hogy az elmúlt időszak startupokat meghatározó trendje a fentarthatóság. A vállalkozások körében külön iparág kezd kialakulni a fenntartható működés elősegítésére, nem csak az agrárium területén. A startupoknál egyre inkább előtérbe kerül a társadalmi hasznosság és fentarthatósági modell szempontjai. Erre a jelenlegi járványhelyzet is ráerősített, ugyanis megfigyelhető milyen nagy számú vállalkozás születik, amely a most jelentkező problémákra keresi az innovatív válaszokat. 

A vitaest teljes anyaga elérhető a Londoni Tehetség Központ (New Generation Centre) Facebook oldalán. 

Translate the site »